Hoezo winterslaap?!

Wat gebeurt er tijdens de wintermaanden op ons bedrijf? Deze vraag wordt nog wel eens aan ons gesteld. Nee, we houden in ieder geval geen winterslaap.

Grote schoonmaak

De maanden november, december, januari en februari staan in het teken van de grote schoonmaak en het onderhoud van ons machinepark. Het onderhoud doen we in eigen beheer. Om al ons materieel er weer glimmend bij te hebben staan, zijn de jongens eerst een aantal weken druk in de weer met hogedrukspuit, borstel en sop.  Ja hoor, mannen kunnen ook heel goed schoonmaken!      

Na het poetsen is het tijd om inwendig de machine te controleren en waar nodig onderdelen te vervangen. De hakselaar wordt na het maisseizoen omgebouwd naar gras. Hier zijn de mannen ruim een week druk mee. Het is niet alleen het voorzetstuk wisselen. De korrelkneuzer wordt verwijderd, er worden “grasmessen” op de hakselkooi gemonteerd. Verder wordt de machine grondig nagekeken, zodat we in het grasseizoen flink door kunnen werken zonder oponthoud. Behalve de hakselaar worden de andere machines natuurlijk ook onder handen genomen. Er worden slijtdelen vervangen van bijvoorbeeld de zodenbemester, bouwlandinjecteur.

In de werkplaats

In het winterseizoen worden ook nog wel eens wat nieuwigheden in de werkplaats uitgedacht. Op de zuigarm van de mesttank hebben onze creatieve monteurs zelf een vetsmeersysteem gemaakt. In de zuigarm zit een draaikrans die voldoende gesmeerd moet worden. Middels het uitgedachte vetsmeersysteem wordt de draaikrans nu goed van vet voorzien.

Onze werkplaats is niet alleen een ruimte voor reparatie en onderhoud. Deze wordt ook gebruikt voor ons jaarlijks oogstfeest. Een gezellige avond met iedereen die ons het afgelopen seizoen heeft geholpen om alle werkzaamheden rond te krijgen.

Het seizoen is begonnen

Het seizoen is inmiddels van start gegaan. Vanaf 1 februari mag er op bouwland mest uitgereden worden. Grasland mag vanaf 16 februari worden bemest. We hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, zodat we ons werk netjes kunnen uitvoeren. Maar niets is zo veranderlijk als het weer. We moeten het nemen zoals het komt. Niet altijd makkelijk, maar dat maakt ons werk wel uitdagend.

Als iedereen na een drukke dag weer terug is bij de schuur en alle klussen zijn gedaan geeft dat een goed gevoel.  De klant blij en wij blij. En daar doen we het voor! (Wat hebben we toch een mooi vak hè!)

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht